פינגרסטייל – מה זה? ומתי הוא יכול לעזור לנו?

היכרות עם טכניקת ה-FingerStyle

כשאנו מאזינים למוזיקה, כולנו מחפשים את החיבור הטבעי והמובן מאליו בין המלודיה להרמוניה. מלודיה היא חיבור של צלילים בודדים שיחדיו יוצרים לנו רצף הגיוני באוזן וזאת לרוב תהיה השירה שמלווה את ההרמוניה. ההרמוניה היא רצף של אקורדים המורכבים משלושה צלילים ומעלה והם נותנים את הגב למלודיה, מעבים אותה ומספקים לנו רצף מוזיקלי במקומות שבהם קיימים מרווחים בין צליל לצליל.

את תפקיד הגיטרה אפשר לחלק לשניים – או שהיא עושה סולו כלומר מלודיה, או שהיא מלווה את הזמרים עם אקורדים כלומר הרמוניה. זה אמנם נכון שלא מעט פעמים הסאונד של הגיטרה והאקורדים שבהם היא פותחת שיר כזה או אחר זה מה שהופך אותו למפורסם ולמזוהה מיד עם השניות הראשונות שאנו שומעים אותו, אבל בסופו של דבר הגיטרה היא אמצעי למוזיקת רקע. האמנם?

מרבית הסיכויים שלא פעם, כאשר ניגנתם אקורדים או סולו על הגיטרה, הרגשתם תחושה חסרה, שהביצוע טוב אבל שמשהו פשוט לא הופך את זה למרשים או מרגש "עד הסוף". כך יוצא שכשאנחנו מלווים שיר מסוים בגיטרה לרוב אנחנו מזמזמים בראשנו את השיר ואם יש לנו יכולות שירה מרשימות אז בכלל מצבנו טוב. אבל מה קורה כשפשוט מתחשק לנו לעשות קטע מוזיקלי נטול שירה שמשלב בין הרמוניה למלודיה, כזה שמצליח להרשים? כאן נכנסת לתמונה טכניקה שמאפשרת לנו לנגן בו זמנית את המנגינה יחד עם השירה ושמה "פינגרסטייל".

פינגרסטייל על גיטרה

בניגוד לפסנתר שמתאפיין במנעד כפול והאפשרות לנגן קטעים עצמאיים עם כל יד בנפרד, הגיטרה מציבה בפנינו "מכשול" טכני שהרי יד אחת מבצעת אקורדים ומחליטה על הצלילים והיד השנייה פורטת על המיתרים.

אם נלך לכיוון המוזיקה הקלאסית, שם מדובר בנורמה שרואה בחיבור בין מלודיה להרמוניה כעניין שבשגרה. אפשר לראות זאת במאות רבות של יצירות קלאסיות כשאחת מיני דוגמאות רבות אחרות היא המוזיקה שמלווה את הסרט "משחקים אסורים". עם זאת הבדל גדול הוא שבמוזיקה הקלאסית הכל תוכנן מראש, ומנגד כשאנחנו עושים פינגרסטייל לשירים מוכרים, כאן אנחנו מכריחים את הגיטרה לשלב בין שני תפקידים שלמעשה מעולם לא היו מתכוננים לכלי נגינה אחד בלבד, ומבחינתנו במבחן התוצאה זה חייב להישמע משכנע ונעים לאוזן.

איך אפשר ללמוד פינגרסטייל?

אם תשאלו אותי, פינגרסטייל היא אחת מן הטכניקות שהכי קשה ללמד במיוחד עבור תלמידים חדשים. השילוב בין אקורדים לפריטות בודדות מצריך מאיתנו טכניקה מעולה, דיוק, שליטה על הגיטרה עם שתי הידיים, היכרות עם סוגי אקורדים שונים והיכולת לזכור את המנגינה, דבר שכגיטריסטים אנו לא רגילים אליו עם כמות עצומה של פרטים. המלצתי היא שבמסגרת שיעורי הגיטרה תתנסו גם מעט במוזיקה קלאסית שמכריחה אותנו מטבעה לעשות גם וגם. ואם כבר אנחנו עוסקים במוזיקה הקלאסית, הכלי הנוסף שיחזק אתכם ויעניק לכם שליטה אדירה בגיטרה הוא תיאוריה מוזיקלית במסגרתה תלמדו קריאת וכתיבת תווים, פירוק אקורדים, סולמות ועוד. ככל שתכירו יותר אקורדים וככל שתדעו כבר מראש לתכנן את השילוב בין הצלילים השונים, כך תוכלו לא רק ללמוד פינגרסטייל, אלא גם ליצור אחת בכוחות עצמכם ולהרשים לא מעט אנשים עם שילוב מנצח בין ליווי לשירה.

רוצים ללמוד גיטרה? דברו איתי:

או השאירו פרטים ואחזור אליכם

פינגרסטייל משולב לשני שירים של בריטני ספירס

לא פעם התבקשתי על-ידי תלמידים ליצור פינגרסטייל לשירים מוכרים ואהובים. אז מי אמר שגיטרה זה רק לרוק? 

אני מצרף לכם דוגמא לשיר oops I did it again יחד עם one more time של בריטני ספירס, ומזמין אתכם ללמוד איתי לנגן על גיטרה כדי שגם אתם תוכלו לקחת כל שיר או יצירה שאתם אוהבים ולהפוך אותה למשהו שלכם.

פינגרסטייל ללהקת סקורפיונס - Still Loving You

Still Loving You הוא אחת מן הבלדות היותר אהובות עלי. השיר יצא לאור בשנת 1984 כחלק מאלבומה התשיעי במספר של הלהקה – Love at First String (בתרגום חופשי "אהבה ממיתר ראשון").

השיר הפך עד מהרה ללהיט ענק והתברג במרוצת השנים כקלאסיקה. הפינגרסטייל הבא מוקדש לחובבי הרוק הקלאסי, מקווה שתהנו.

קצת עלי

שמי אוריאל אטלס, אני מורה לגיטרה וגיטריסט מקצועי. מזה 40 שנים שאני מלמד תלמידות ותלמידות מגילאי יסודי ועד גיל הזהב (כולל!) ברמות מתחילים ועד מתקדמים. אשמח ללמד אתכם גיטרה בשיעורים מהנים וחווייתיים שיוציאו אתכם עם טכניקה טובה והמון סיפוק ואהבה למוזיקה.

באתר תוכלו למצוא מגוון סרטונים נוספים שאני מעלה מפעם לפעם. בנוסף מוזמנים לעקוב אחרי בדף הפייסבוק שמופיע בתחתית האתר שם אני מקפיד להעלות סרטונים ופוסטים מעניינים בנושאי גיטרה מדי שבוע.

למידע נוסף אודותיי לחצו כאן.

מחפשים מורה לגיטרה? השאירו פרטים ואחזור אליכם:

כתיבת תגובה